Zomer en zelfstandigheid

De zomervakantie biedt een perfecte gelegenheid om je kind te helpen groeien en ontwikkelen op het gebied van zelfredzaamheid, verantwoordelijkheid en onafhankelijkheid. Er zijn verschillende activiteiten die je kunt ondernemen tijdens de zomervakantie om de zelfstandigheid van je kind te bevorderen.

Laat je kind taken en verantwoordelijkheden op zich nemen en stimuleer de creativiteiten en het probleemoplossend denken. Moedig het lezen aan of laat je kind nieuwe vaardigheden leren of een nieuwe hobby ontdekken. Dat kan variëren van sportactiviteiten, muziekinstrument bespelen tot het leren van een nieuwe taal.
Geef je kind voldoende ruimte om zelfstandig te kunnen spelen, door ze verschillende speelmateriaal aan te bieden en ze zelf te laten beslissen hoe ze willen spelen (binnen de kaders van de gezinsafspraken natuurlijk!).
Of laat je kind een project beheren, bijvoorbeeld het onderhouden van een moestuin of het verzorgen van een huisdier (dat al in het gezin is).
Het lijkt alsof het bevorderen van zelfstandigheid pas begint als je kind naar de basisschool gaat, maar niets is minder waar. Het bevorderen van de zelfstandigheid kan op elke leeftijd: ook baby’s kunnen al best wel wat zelf!

Tips en inspiratie voor baby’s? Klik hieronder:

Tips en inspiratie voor peuters? Klik hieronder:

Tips en inspiratie voor kleuters? Klik hieronder:

Tips en inspiratie voor basisschoolkinderen? Klik hieronder: