ADHD

ADHD = Attention Deficit Hyperactivity Disorder.

Kinderen met ADHD hebben vaak aandachts- en concentratieproblemen en kunnen impulsief en overbeweeglijk zijn. ADHD is een neuro-biologische stoornis in de hersenen, dit houdt in dat het betrekking heeft op de zenuwen, waardoor de hersenen niet goed werken en problemen kunnen ontstaan in het functioneren van het werkgeheugen, de aandacht, het organiseren, plannen, afmaken van taken, het reageren op prikkels, flexibel kunnen zijn, het opvolgen van instructies, het afremmen van reacties en het aansturen van motoriek.

Maartje(10)

“Ik vind het best lastig. Ik vergeet vaak dingen.” Mama en Papa zeggen dan bijvoorbeeld: “Wil je even de deur dichtdoen, je jas ophangen en je tas wegleggen.” Dan ga ik naar de gang, hang mijn jas op en leg mijn tas weg. Dan kom ik terug en is Mama ineens boos, ik had de deur nog steeds niet dicht gedaan. Ik was de deur helemaal vergeten.
Op school gaat het ook niet zo goed. Wanneer de meester iets aan het vertellen is, kijk ik vaak naar buiten als ik daar wat zie. “Vandaag hoorde ik een geluid in de klas, ik keek rond, maar ik wist niet wat het was.” Ineens vroeg de meester: “Maartje lees jij eens verder.” Ik wist helemaal niet waar we aan het lezen waren.”

Wat is AD(H)D?

ADHD wordt in het Nederlands omgeschreven als een aandachtstekort- en hyperactiviteitstoornis.
Met het aandachtstekort wordt bedoeld dat het kind dat ADHD heeft moeite heeft om zijn aandacht erbij te houden. Het kind heeft dus last van concentratieproblemen. Het kan bijvoorbeeld overkomen alsof het kind niet luistert wanneer het aangesproken wordt en het kind kan vergeetachtig zijn bij dagelijkse activiteiten. De hyperactiviteit kan zowel lichamelijke onrust als innerlijke onrust zijn. Zo kan het kind bijvoorbeeld veel bewegingen maken met armen en benen, zitten friemelen met de vingers en moeite hebben met om de beurt praten.

In het kort gezegd zijn er drie vormen van ADHD.

  1. Het gecombineerde type.
    Het kind die deze vorm van ADHD heeft, heeft aandachtstekort en hyperactiviteit. (zoals hierboven beschreven.) Dit is de meest voorkomende vorm.
  2. Het hyperactieve/impulsieve type
    Dit kind is erg druk en impulsief. Van concentratieproblemen is hier eigenlijk geen sprake.
  3. Het aandachtstekort type (ADD)
    Bij deze kinderen is er geen hyperactief gedrag en zijn enkel de aandachtsproblemen aanwezig. Dit wordt ADD genoemd.

Nu wordt er de laatste tijd erg vaak gesproken over het feit dat steeds meer kinderen ADHD hebben. Dit is echter niet zo. Veel kinderen zijn wel eens druk en kunnen niet stil zitten, vooral wanneer het kind moe is of er wanneer er een spannende situatie is. Deze kinderen hebben nog niet meteen de stoornis ADHD. Bij ADHD komt namelijk veel meer kijken dan enkel de boven beschreven ‘kenmerken.’ Het kind heeft moeite met de executieve functies en gelijktijdige stoornissen.

Moeite met de executieve functies? Klik hier voor meer informatie

Gelijktijdige stoornissen? Klik hier voor meer informatie