Knip-ideetjes

Het leren knippen is een belangrijke vaardigheid voor kinderen. Er zijn verschillende stappen die je kunt volgen om ze te helpen bij het ontwikkelen van deze vaardigheid. Hier zijn enkele tips om je kind te leren knippen:

 1. Kies de juiste schaar.
  Zorg ervoor dat je een kindvriendelijke schaar gebruikt, die speciaal is ontworpen voor kleine handen. Deze scharen hebben vaak afgeronde puntjes en zijn gemakkelijker te gebruiken voor kinderen.
 2. Oefen met papier.
  Begin met oefenen van knippen door papier te gebruiken. Laat het kind verschillende vormen knippen, zoals rechte lijnen, zigzaglijnen en cirkels. Begin met breder papier en ga geleidelijk over op smaller papier, wanneer je kind meer vertrouwen krijgt.
 3. Begeleid de handbeweging.
  Laat je kind zien hoe je de schaar vasthoudt en hoe je je handen beweegt tijdens het knippen. Plaats je duim in het kleine gat van de schaar en je middelvinger in het grote gat. Laat je kind de wijsvinger op het metalen gedeelte van de schaar plaatsen om meer controle te krijgen.
 4. Verstevig het papier.
  Als je kind moeite heeft met het vasthouden van het papier, kun je het papier op een oppervlak plakken met wat plakband. dit helpt het papier stabiel te houden tijdens het knippen.
 5. Geef positieve feedback.
  Moedig je kind aan en geef positieve feedback terwijl het oefent. Prijs je kind voor de inspanningen en benadruk de verbetering die het maakt.
 6. Geduld hebben.
  Het leren knippen kan wat tijd en oefening vergen, dus wees geduldig. Blijf je kind aanmoedigen en geef het voldoende gelegenheid om te oefenen.
 7. Veiligheid voorop.
  Zorg ervoor dat je altijd de nodige veiligheidsmaatregelen neemt tijdens het knippen. Laat je kind nooit zonder toezicht knippen en zorg ervoor dat de schaar veilig is en geen scherpe punten heeft.

Door deze stappen te volgen en regelmatig te oefenen, zal je kind langzaam maar zeker de vaardigheid van het knippen onder de knie krijgen. Onthoud dat elk kind zich in het eigen tempo ontwikkelt, dus forceer het niet en geef het de tijd die het nodig heeft.

Knipoefeningen:
Rechte lijnen:
Laat je kind rechte lijnen knippen van de ene kant van het papier naar de andere kant. Gebruik jullie fantasie, maak er spannende paden of wegen van!
Zigzaglijnen:
Teken Zigzaglijnen op een stuk papier en laat je kind ze volgen met de schaar. Zo kunnen ze bijvoorbeeld een kronkelig pad maken of de golven van de zee knippen.
Cirkels:
Teken cirkels in verschillende groottes op een stuk papier en laat je kind ze uitknippen. Ze kunnen bijvoorbeeld een bloem maken door meerdere cirkels uit te knippen en op elkaar te plakken.
Puzzels:
Teken eenvoudige puzzelstukjes op een stuk papier en laat je kind ze knippen. Je kind kan vervolgens proberen om de stukjes weer in elkaar te passen.
Gekartelde lijnen:
Teken gekartelde lijnen op een stuk papier en laat je kind ze volgen met de schaar. Dit helpt bij het oefenen van de fijne motoriek en het knippen van meer compliceerde vormen.
Knippen in verschillende materialen:
Laat je kind naast papier ook eens in andere materialen knippen, zoals gekleurd papier, crêpepapier, aluminiumfolie of karton. Dit kan het knoppen interessanter maken en de ervaring variëren.

Download hieronder leuke knipoefeningen op papier voor je kind.

Veel knipplezier!